U gaat uw woning verkopen? Dan heeft u een energielabel nodig! Het energielabel loopt van A t/m G en geeft het energieverbruik van de woning aan. Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor de bepaling van het energielabel. Het aanvragen gaat niet meer digitaal, maar u moet een afspraak maken met een gecertificeerd energieadviseur. De adviseur komt langs en inspecteert de woning.
Een gecertificeerd bedrijf om dit nieuwe energielabel aan te vragen is bijvoorbeeld Perfectkeur. U kunt de opdracht invoeren via onderstaande button. Zij maken dan een afspraak om de woning te inspecteren conform de richtlijnen. Op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen, warmtebronnen en hoeveel energie de woning verbruikt stellen zij het energielabel op. Vervolgens registreren zij het bij de centrale landelijke database. Ook ontvangt u het label per e-mail.
Aandachtspunten
De prijs van het energielabel is afhankelijk van de grootte van de woning, maar bedraagt ten minste € 279,= incl. btw.
Bij de verkoop van een woning ben je als eigenaar verplicht een energielabel te tonen bij advertenties in commerciële media, zoals bijvoorbeeld Funda, Facebook etc. Maar ook in de flyer of woning brochure van ons kantoor. Vanaf 1 juli 2021 is deze verplichting verder aangescherpt en mag er niet meer geadverteerd worden zonder de vermelding van het energielabel dat bij de woning hoort. Het label moet dan voor het fysieke te koop zetten al in ons dossier aanwezig te zijn zodat het kan worden opgenomen in de advertenties en dergelijke. Je riskeert als verkoper dan een boete als het energielabel ontbreekt.
Op het moment van oplevering (nieuwbouw), verkoop (overdracht bij de notaris) moet u het energielabel kunnen overhandigen aan de koper. Heeft u op moment van overdracht geen energielabel, dan kunt u van de overheid een boete krijgen.
Er gelden enkele uitzonderingen. Woont u bijvoorbeeld in een rijksmonument, dan hoeft u geen energielabel aan te vragen, deze zijn vrijgesteld. Meer informatie daarover vindt u hier.